December 2018.

December månad blev lite kallare och aningen mera nederbördsrik än de senaste åren. Länken nedan går till min sida med sammanfattning av åren 2013-2018 vad gäller medeltemperatur och nederbörd för varje månad och år. Man kan sammanfatta månaden som relativt grå och solfattig tycker jag nog, men även en del soliga dagar också för att vara rättvis.

https://jensgustafsson.se/?page_id=11115

Temperaturen har ju gått lite upp och ner under månaden, och det som sticker ut är perioden strax innan jul och däromkring, då vi fick känna av lite av minusgrader att tala om, dock ingen kyla med tvåsiffriga minusgrader. Jag låter diagrammet nedan illustrera månadens temperatursvängningar på ett överskådligt sätt:

Vi har haft 12 isdygn, dvs. då medeltemperaturen under dygnet varit under 0°, och 20 frostdygn, alltså då minimumtemperaturen varit under 0°.

Nederbörd har vi fått 39 mm, fördelat på 19 dygn, och alltså 12 dygn med uppehåll. I och med kylan omkring jul fick vi uppleva en vit julafton här i Fågelfors, sammanhängande snötäcke med ett snödjup av ca 5 cm hade vi i 15 dygn, fr.o.m 12 december till annandagen, 26 december, därefter fick vi blåst och milda vindar och det töade bort ganska snabbt. Nederbörden väldigt välkommen i våra törstande vattendrag, som återfått livet under senare delen av månaden.

Vindens fördelning på de olika väderstrecken denna månad ser ut så här: dominerande riktning i dygn räknat, SV=4,V=7,NV=2, N=6, NO=3, O=3, SO=2 och S= 4. Visar alltså att vi haft återigen dominans av vindriktningarna SV, V, NV och N, vilket är lite avvikande i mina ögon i jämförelse med tidigare år, som jag påpekat i tidigare månadssammanfattningar. Det kan ju bli andra vindar nu på nyåret, vem vet, och får vi vind från ostliga sidan och nederbörd, så vet vi ju att vi kan få de berömda ”snökanonerna” här på östra sidan av landet.

Här nedan kommer sammanfattning i siffror från min väderstation, WS-2308 som jobbar med två program, Heavy Weather för loggningen, och Cumulus som loggar och omvandlar det till överskådliga fakta på webben

Temperature (°C):
Mean (min+max) 0,9
Mean Minimum -0,8
Mean Maximum 2,6
Minimum -6,2 day 24
Maximum 7,9 day 03
Highest Minimum 4,1 day 03
Lowest Maximum -3,2 day 24
Air frosts 20

Rainfall (mm):
Total for month 39,3
Rain days 19
Dry days 12

Wind (m/s):
Highest Gust 10 day 04

Pressure (hPa):
Maximum 980,7 day 15
Minimum 920,4 day 09

Nedan kommer några foton som kommit till under härliga utevistelser i naturen med kamera.

2 december vid Vecklevad, Nötån, inte något vidare vattenflöde precis.
6 december så var det ett tunt istäcke på Övrasjön.

15 december ute i skogen.

25 december, juldagen vid Klobosjön.

26 december vid Nötån där den rinner ut i Klobosjön.
26 december…finns det knopp, så finns det hopp.. 🙂
26 december såg det ut såhär på Kyrkogatan i Fågelfors vid vårt hus.
26 december, ännu en bild på ”min” kära strömstare vid Vecklevad, Nötån.. 🙂
29 december, lite fläckar med snö här och där i skogen.
30 december, hackspetten på besök i grannens päronträd.
31 december, nästan som en vårmorgon, Nötån, Vecklevad, och som synes har det blivit lite fart på vattnet.. 🙂
31 december, med ryggen mot Vecklevad, där jag tog bilden före denna, betydligt mera frostigt än vid vattnet . Solen på väg upp och ca 4 minusgrader.

Det var december 2018 i bild och text då, vi går in i ett nytt år med spänning hur det ska bli, både vädermässigt och för övrigt också naturligtvis. Gott Nytt 2019.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *