Nu är det dags september 2022 månads sammanfattning av vädret i Fågelfors, med data från min privata väderstation. Statistiken som jag använder och jämför årets septembermånad mot, är hämtad från SMHI:s närmaste mätstationer Blankaström, och Drageryd för åren 1931-2012. Från 2013 och framåt är det min egna, privata väderstation som levererar siffrorna. Nuvarande ”normalperiod” som används att jämföra mot är åren 1991-2020, men jag redovisar också åren 1931-2022 i mina diagram i min redogörelse nedan. Det är intressant att kunna se över ett längre tidsperspektiv, hur det sett ut med temperatur och nederbörd i september.
September i år blev 0,5 grader kallare jämfört mot normalperioden 1991-2020, medeltemperaturen blev +11,9°. Vi får gå tillbaka till år 2013 för att hitta en septembermånad som varit så kylig som årets. Som vi ser i diagrammet ovan med den dagliga min- och maxtemperaturen, har vi bara haft en dag med maxtemperatur över 20 grader. Vi har haft 1 frostdygn (minusgrader på termometern) och 6 dygn med markfrost (plusgrader på termometern, men frost på marken). I diagrammen nedan visar jag temperaturen i september i ett par olika tidsperioder.
Nedan ser vi en sammanfattning av lite temperatursiffror från loggen på min väderstation under september 2022.
Temperatur (°C):
Medel (min+max): 11,9
Medelminimum: 7,0
Medelmaximum: 17,4
Minimum: -0,3 den 22 september
Maximum: 20,9 den 7 september
Högsta minimum: 12,5 den 9 och 11 september
Lägsta maximum: 11,8 den 29 september
Frostdygn: 1 ( mintemp. under 0°)
Markfrost: 6 dygn (mintemp. över 0°, men frost på marken)
33 millimeter regn har vi fått denna månad. Det är 64% av den normala regnmängden i september. Det innebär att vi fortfarande dras med ett stort underskott av nederbörd här. Jämför vi mot den normala totala nederbörden för ett år i våra trakter, så har vi vid septembers utgång fått endast 47% av den totala årsnederbörden. Jag visar i diagrammen nedan i några olika tidsperioder hur septembernederbörden sett ut.
Vindriktningarna under månaden ser vi i diagrammet ovan. Inget som sticker ut speciellt att kommentera som jag ser det. Den genomsnittliga maxvindhastigheten blev 5,6 m/s.
Vi går in i andra höstmånaden av tre i och med att vi har oktober nu i skrivande stund. Vi har fortfarande meteorologisk sommar, för kriterierna med att vi ska ha 5 dygn på raken med en dygnsmedeltemperatur under +10° har inte uppfyllts ännu. Vi får hoppas på att få mera regn för att minska underskottet med vatten, både för grundvattnet och i sjöar och vattendrag. Milt väder får vi också hoppas på, för den uppkomna energikrisen vi har nu.
Avslutar denna månadssammanfattning med lite tankar jag har om min vädersida/väderblogg. Vi har tre månader kvar av detta år, och om allt håller och går, och jag kör på likadant, så har jag dokumenterat 10 år av vädret här där jag bor när detta år är slut. Jag har i dagsläget gjort 3521 inlägg på min sida, de flesta består av dagliga inlägg om vädret i siffror och bilder just den dagen. Jag har gjort 127 sidor bestående av månadssammanfattningar och statistik över vädret här. Väderstationen har varit i drift i princip alla dagar under dessa år. Åldern tar ju ut sin rätt på allting, så jag har över tid fått byta ut diverse delar till väderstationen och datautrustning. Allt har sin tid, och kanske dags att omvärdera just tiden, och hur jag använder den också? Vore kanske bättre sätta en punkt efter dessa år, kanske göra någon slags utvärdering på vädrets utveckling under dessa år? Så vad gör jag då? Funderar på att bygga om min hemsida, lägga större del av på mitt intresse nummer 1: Foto. Kanske lägga in lite mera av typ vecko- och månadssammanfattning både om väder, mitt fotograferande i naturen, och händelser runt omkring i ord och bild? Många frågetecken här, och många frågetecken i dessa tider också. Hur eller hur så är det förändringar på gång, både här och i vår omvärld.
Mycket intressant och värdefull väderstatistik! Imponerande sammanfattningar och jämförelser. Tankeväckande!
En fråga: För vädrets växlingar lokalt (Högsbyregionen t ex) under 1900-talet före 1931 finns det någon SMHI eller annan statistik??
Hej Weine!
Tack för dom orden. Jag har letat efter tidigare mätserier för vårt närområde (Högsby, Fågelfors), men inte lyckats hitta något om det. Det händer att man uppdaterar gamla serier, och även plockar bort en del efterhand också. Jag ska fortsätta leta och se, om jag hittar något om det. SMHI:s mätstation i Västervik har en väldigt lång mätserie vad gäller temperaturen, med början 1882. Men avståndet mellan Västervik och vår region är ju lite långt för att vara relevant, och Västervik vid kusten, och vi längre in i landet.