Augusti 2020.

2020 års augustimånad blev varm och torr i Fågelfors med omnejd. Nederbörden kan ju variera ganska rejält i och med att vi haft en del åska under månaden, så jag är säker på att det kommit både mera och mindre regn på sina ställen runt omkring här i närområdet, så siffrorna jag redovisar för månaden här är det som är uppmätt på min väderstation, och där givarna till stationen sitter på exakt samma ställe som de gjort under åren jag drivit vädersidan här (fr. 2013). Data från åren innan 2013, som jag använder i mina referenser och diagram är hämtade från SMHI:s närmsta mätplatser i förhållande till Fågelfors, Blankaström och Drageryd (ingen av dem är i drift numera) Jag delar upp min månadssammanfattning som vanligt i tre delar, temperatur, nederbörd och vind under månaden.

Månaden blev mycket varm, det är bara ett år som medeltemperaturen i augusti varit högre under den 90-åriga statistiken som jag har nedladdad här, och det är år 2018, som ju både juli och augusti var mycket varma. Medeltemperaturen i år blev 18,7°. 2018 blev den 19,1°, alltså ingen stor skillnad egentligen. I diagrammet ovan visar jag max-och mintemperaturen genom månaden, och vi ser där att det egentligen bara var avslutningen på månaden som blev lite svalare. Högsta maxtemperaturen under månaden hade vi den 8:e och 9:e med +31,1°. Vi hade genomgående ganska milda nätter, vilket bidrog till att medeltemperaturen blev så hög som den blev. Vi har haft 25 dagar med maxtemperatur över 20°, varav hela 15 dagar med högsommarvärme (maxtemp. över +25°) 5 dagar har vi haft med maxtemperatur mellan +15 och 19,9° och en dag med maxtemperatur mellan +10 och 14,9°. I diagrammen nedan ser vi augustimånaden genom åren med några olika referensperioder.

Regn har det varit dåligt med under månaden, 44 mm har vi fått, fördelat över 9 dygn. Vi har haft 7 åskdagar, och vid 2 av dessa dagar var det mitt över Fågelfors, lite ovanligt på senare tid faktiskt. Vid de andra 5 åsktillfällena har det inte varit så nära oss. Vattenståndet i sjöarna och åarna häromkring är väldigt lågt nu, så vi får hoppas att det fyller på med regn under hösten. Diagrammen nedan visar nederbörden genom åren med lite olika referensperioder att jämföra med.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-9.png

I diagrammet nedan visar jag den dagliga dominerande vindriktningen genom månaden. Den här månaden är det ingen riktning som sticker ut speciellt, utan lite mera jämt fördelat. Det som är lite mera av är växlande riktningar under dygnet som vi haft 6 dygn. Som under hela detta år, så har det tidvis varit ganska blåsigt också under augustimånaden.

Så kommer sammanfattningen i siffror från min väderstation, WS-2308, som jobbar med två program, Heavy Wheather för loggningen, och Cumulus som också loggar, och omvandlar med hjälp av mig till överskådliga fakta på min vädersida på webben.

Summary for augusti 2020

Temperature (°C):

Mean (min+max) 18,7
Mean Minimum 12,5
Mean Maximum 25,1
Minimum 5,8 day 25
Maximum 31,1 day 08
Highest Minimum 17,3 day 21
Lowest Maximum 14,9 day 26
Air frosts 0

Rainfall (mm):
Total for month 44
Rain days 9
Dry days 22

Wind (m/s):
Highest Gust 18 day 23
Average Speed 6,0

Pressure (hPa):
Maximum 1033,8 day 07
Minimum 1005,2 day 26

I och med att augusti månad är slut nu, så har jag också sammanfattat sommaren 2020 med medeltemperatur och nederbörd för de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti, och de finns under länken ”Statistik sommar 1961-2020” här på min vädersida.