April 2020.

Jag börjar denna månads sammanfattning lite annorlunda denna gång. Eftersom det här året startat annorlunda i mångt och mycket, så har ju även vädret varit så också tycker jag. Vintern som gick var snöfattig och förhållandevis mild också. Därför blev jag nyfiken på att se var vi står temperaturmässigt efter att de fyra första månaderna har gått i år. Rent spontant känns det ju som att vi haft fyra milda månader, och det visar det sig att så är fallet. Medeltemperaturen för de fyra första månaderna blev +4,5°C. Jag gick tillbaka i min nerladdade statistik för att se om det gick att hitta något liknande år att jämföra med. Jo då,det fanns det, det var inte många under tidsperioden 1931-2020, men följande år var medeltemperaturen av de fyra första månaderna på året såhär: 1989 med 4,4°C. 1990 med 5,5°C och så då i år 2020 blev det 4,5°C.

Årets aprilmånad blev solig,mild, nederbördsfattig och blåsig. Som vanligt så benar jag upp min månadssammanfattning i tre poster, temperatur, nederbörd och vind.

Månaden blev förhållandevis mild, medeltemperaturen blev +7,7°C. I diagrammet ovan ser vi hur temperaturen varierat genom månaden. Vi har haft 10 frostnätter. Den kallaste natten hade vi den 11:e med -2,9°C. Det har varit 23 dagar med maxtemperatur över +10°C, därav 2 dagar med maxtemperatur över +20°. Varmast var det den 23:e, med en maxtemp på +21,3°C. Jag ska gå tillbaka lite i tiden och jämföra medeltemperaturen i april i år mot andra år. Jag visar det i ett par diagram nedan. Det vi ser är att det varit både kyligare och varmare aprilmånader.

Diagrammet nedan visar medeltemperaturen i april genom åren 1961-2020 ur ett större perspektiv.

I och med att man uppfattar aprilmånaden i år som lite ovanligt mild kanske, så tittade jag tillbaka och gjorde ett diagram över aprilmånader under åren 1931-2020 som haft en medeltemperatur över +7°, och det ser ut som nedan.

Nederbörd har det varit dåligt med denna månad. Jag delade ju några egna tankar om vad jag trodde om vattenföringen och grundvattnet i mars månads sammanfattning. Tyvärr visar det sig att jag fick rätt, då jag utav erfarenhet ser i min statistik att aprilmånaden brukar vara nederbördsfattig. Tittar man i senaste rapporteringen av grundvattnet i vår region, så är det redan under det normala. I alla fall fick vi totalt 8 mm nederbörd i april i år, mest som regn, men vid något tillfälle med snö/hagelinslag. Kan ju jämföras med i fjol, då fick vi 1 mm under månaden. Regnet har fallit under 7 dygn, och fördelningen visar jag i diagrammet nedan.

Jag har gjort ett par diagram nedan där jag visar nederbörden i april genom åren ur två perspektiv, ett kortare och ett längre. Det vi ser är att det tenderar att bli allt mindre med nederbörd i april.


Vindarna under månaden har varit förhållandevis påtagliga tycker jag. En blåsig månad, som gjort att det trots ganska bra med plusgrader på termometern, har upplevts som kyligt tidvis. Riktningen på vinden har även denna månad dominerats av den västliga sidan, alltså från sydlig via västlig till nordlig. Jag visar fördelningen i diagrammet nedan.

Så kommer sammanfattningen i siffror från min väderstation, WS-2308, som jobbar med två program, Heavy Wheather för loggningen, och Cumulus som också loggar, och omvandlar med hjälp av mig till överskådliga fakta på min vädersida på webben.

Sammanfattning för april 2020

Temperatur (° C):
Medel (min + max) 7,7
Genomsnittligt minimum 1,3
Medel Maximum 13,5
Minimum -2,9 dag 11
Maximum 21,3 dag 23
Högsta minimum 6,4 dag 12
Lägsta max 8,1 dag 13
Frostnätter 10

Nederbörd (mm):
Totalt för månad 8
Regndagar 7
Torra dagar 23

Vind (m / s):
Högsta 17 dag 03

Lufttryck (hPa):
Max. 1015,2 dag 21
Minst 972,5 dag 03

Då går vi in i maj månad, den tredje av de tre månaderna som utgör den kalendariska våren. Jag ser med spänning fram mot utvecklingen detta år, och delar med mig som vanligt i mina dagliga blogginlägg, och månadssammanfattningar.