Här kommer en sammanfattning av januari 2024. Väderdata för årets januarimånad är hämtade från min privata väderstation här i Fågelfors. Statistiken som jag använder och jämför mot, är hämtad från SMHI:s närmaste mätstationer Blankaström, och Drageryd för åren 1931-2012. Från 2013 och framåt är det min egna, privata väderstation som levererar siffrorna. Nuvarande ”normalperiod” som används att jämföra januari 2024 mot, är åren 1991-2020. Där jag använder ordet ”normalt” i texterna här, menas alltså då medeltalen för referensperioden 1991-2020.
2024 års januarimånad kan delas in i tre delar vad gäller temperaturen, som vi ser i stapeldiagrammet ovanför här. De första 2/3-delarna blev kallare än normalt. Månaden avslutades med 1/3-del som var förhållandevis mild. Slutresultatet av dessa temperaturer gjorde att månaden slutade på -2,6 grader i månadsmedeltemperatur. Det är 1,4 grader kallare än normalt, vilket får anses ganska mycket i sammanhanget. Senast vi hade så kall januari var 2016.
Nedan ser vi en sammanfattning av lite temperaturdata m.m. från loggen på min väderstation under januari 2024.
Temperatur (°C):
Medel (min+max): -2,6
Medelminimum:-5,1
Medelmaximum: 0,1
Minimum: -17,5 den 6 januari
Maximum: +6,4 den 24 januari
Högsta minimum: +3,0 den 30 januari
Lägsta maximum: -10,2 den 5 januari
Frostdygn: 9 ( mintemp. under 0°)
Isdygn: 14 (dygnets maxtemp. under 0°)
Markfrost: 3 dygn (mintemp. över 0°, men frost på marken)
Jag visar med några olika stapeldiagram nedan, hur medeltemperaturen varit i januari historiskt, och då kan vi jämföra 2024 års januari mot det.
Nederbörd har vi fått 45 mm denna månad. Det är 132% av den normala nederbörden för januari. Vi har haft 22 dygn med mätbart snödjup, och som mest har jag uppmätt 18 cm i snödjup. Snön smälte väldigt snabbt i slutet av månaden i och med mildväder och mycket blåsigt.
Jag lägger in siffror på nederbördsmängder för januari i några diagram nedan, så går det lätt att följa hur januarimånaden sett ut historiskt.
Fördelningen över vindriktningarna i månaden ser vi i stapeldiagrammet här ovanför. Medelmaxvinden för månaden blev 7 m/s.
Här ser vi växlingarna i lufttrycket i januari. Som vi ser, har det passerat några lågtryck, och därav att det tidvis varit ganska blåsigt.
Nu går vi in i februari, den sista av de tre vintermånaderna för denna gång. Prognoserna pekar mot kallare väder, och även snö framöver. Jag säger som vanligt, det återstår att se hur det blir, vi kan bara följa utvecklingen, och jag dokumenterar vad det blev.