Januari 2019.

Årets första månad började med förhållandevis milt väder, och även några rejält blåsiga dagar. Från och med mitten av månaden, så blev det sedan kallare och i slutet på månaden hade vi några dygn med kännbar kyla. Jag har gjort diagram över både min- och maxtemperaturen under månaden nedan, blir lättöverskådligt så tycker jag, hur månadens temperatur har varit.Nederbörd har vi fått 32 mm, både i form av regn och snö. Den registrerade nederbörden har fallit under 15 av månadens dagar, det har kommit någon lätt snöflinga under någon dag mera, men inte varit mätbart. Snötäcke (mätbart) har vi haft under 19 dygn, med det mesta djupet, 13 cm i slutet på månaden.

Vindens riktning under månaden har fördelat sig såhär ( antal dygn med resp.riktning)

Sydlig= 1, Sydvästlig= 5, Västlig= 8, Nordvästlig= 5, Nordlig= 5, Nordostlig= 2, Ostlig= 2, Sydostlig= 1, Växlande= 2. Återigen ser vi att vinden mestadels har kommit från S, Sv, V, Nv, och därav inte några extrema nederbördsmängder ( OBS! min tolkning)

Här nedan kommer sammanfattning i siffror från min väderstation, WS-2308 som jobbar med två program, Heavy Weather för loggningen, och Cumulus som loggar och omvandlar det till överskådliga fakta på webben

Summary for januari 2019

Temperature (°C):
Mean (min+max) -1,7
Mean Minimum -5,0
Mean Maximum 1,1
Minimum -14,9 day 30
Maximum 7,1 day 01
Highest Minimum 2,4 day 01
Lowest Maximum -4,4 day 30
Air frosts 28

Rainfall (mm):
Total for month 32,1
Rain days 15
Dry days 16

Wind (m/s):
Highest Gust 18,0 day 02

Pressure (hPa):
Maximum 982,9 day 03
Minimum 920,1 day 13

Som vanligt lägger jag in några bilder som kommit till under månaden här nedan:

3 januari var jag vid Dragskär på eftermiddagen, när solen skulle gå ner, och som synes, barmark då, men en isande vind.
5 januari gick jag i strålande solsken ute i Lilla Klobo, Fågelfors, foto från en plats som jag ständigt återkommer till under årets fyra årstider, denna gång utan snö.
12 januari hade vi lite snö, ännu en härlig dag med lite sol.
19 januari, vid en liten bäck ute i skogen. Jag höll ner kameran så nära isformationerna jag kunde, resultatet blev…vattenstänk på objektivet, och med min livliga fantasi dök det upp ett törstigt ”isdjur” framför linsen.. 😉
20 januari på kvällen. Månen som skulle bli superblodmåne dagen efter, men det fick vi inte se här i trakterna på grund av mulet väder.
26 januari, lite snö, kallt och mycket rimfrost.
26 januari, en härlig ispromenad på sjön Salen, Sadeshult.

Det var januari månad i en sammanfattning, nu får vi se vad februari har att bjuda på.