Februari 2019.

Februarimånaden i år bjöd på både vinter- och vårväder. Den inleddes med några dagar och nätter som var lite kyliga, eller förhållandevis kyliga kanske man ska säga, för någon riktig vinterkyla har vi inte haft, -10,2° den 4 februari var det lägsta som jag uppmätte på min station. Det kom också en hel del snö där i början av månaden. Visar fördelningen av nederbörden under månaden i diagrammet nedan.

Snödjupet var ca 30 cm som djupast under månaden, och det var där i början som det uppmättes ( 3 februari). Snön låg kvar några dagar där innan den ganska snabbt försvann i och med töväder och lite blåst, så den 11 februari noterade jag bara fläckvis snötäcke. Barmark var det sedan fram till den 21 februari, då vi återigen fick 10 cm snö, som låg kvar några dagar. Totalt har vi haft 17 dygn med mätbart snötäcke under månaden.

Jag går tillbaka till temperaturen, och konstaterar att det är den högsta medeltemperaturen för februari månad som jag har registrerat på min väderstation sedan starten här 2013, den blev hela +2,7°, och det kan vi ju jämföra med fjolårets som var -2,6°. I diagrammen nedan visar jag i det ena dygnsmedeltemperaturen och i det andra visar jag månadens min-och maxvärden.

Enligt SMHI:s definition av meteorologisk vår, ska dygnsmedeltemperaturen ligga över 0° under sju sammanhängande dygn, dock kan inte våren komma innan 15 februari. Kvoten med 7 dygn på raken med uppställt krav av medeltemperatur uppfylldes här redan 5 februari, men det räknas ju liksom inte då, så med alla kriterier uppfyllda, noterar vi då 23 februari som den dag då våren anlände till Fågelfors. Där kan jag också klämma in att 2018 kom våren först den 30 mars, en väsentlig skillnad alltså.

Vindens riktning under månaden har återigen varit dominerande från väderstreck där västlig ingår på något sätt: Sydlig= 3 dagar, Nordlig= 2 dagar, SV-V-NV= 18 dagar, NO-O-SO= 5 dagar.

Här nedan kommer sammanfattning i siffror från min väderstation, WS-2308 som jobbar med två program, Heavy Weather för loggningen, och Cumulus som loggar och omvandlar det till överskådliga fakta på webben.

Summary for februari 2019

Temperature (°C):
Mean (min+max) 2,7
Mean Minimum -0,7
Mean Maximum 5,7
Minimum -10,2 day 04
Maximum 12,9 day 26
Highest Minimum 3,1 day 09
Lowest Maximum 0,2 day 03
Air frosts 12

Rainfall (mm):
Total for month 48
Wettest day 11,0 day 03
Rain days 15
Dry days 13

Wind (m/s):
Highest Gust 11 day 13
Average Speed 1,8

Pressure (hPa):
Maximum 995,6 day 22
Minimum 935,4 day 10

I vanlig ordning kommer här några väder-/ naturbilder som blivit till under månaden:

3 februari, foto taget vid ”Hytten” vägen mellan Fågelfors och Högsby.
3 februari såg det ut såhär vid vårat hus på Kyrkogatan.
9 februari, fick se nötskrikan från sovrumsfönstret, som fick gå och plocka lite ”rester” under fågelmatsautomaten.. 🙂
10 februari vid Nötån, Blankan, snösmältningen satte fart på vattnet.
12 februari, Vecklevad, en av mina referenspunkter.. 😉 full fart på vattnet där också.. 🙂
16 februari, soluppgång vid Ryningen.
17 februari fick jag vara med om en fin morgon nere vid kusten, Saltor, Pataholm.
20 februari, skogspromenad med vännerna.. 🙂
22 februari…återigen vid Vecklevad, nu var det snö igen.. 🙂
26 februari, återigen vid Nötån, Blankan, ännu lite mera fart på vattnet mot förra visiten här..

Då går vi in i Mars månad med spänning, och ser hur den ska utveckla sig vädermässigt, kommer vintern tillbaka??, kanske, kanske inte..