Mars 2019.

Mars 2019 blev en mild månad, medeltemperaturen blev +4,1°, och det har vi inte haft sedan 2014, då var den + 4,7°. Som en parentes tittar jag tillbaka på mars i fjol, som var en ganska ”bökig” vintermånad, med kyla och en hel del snö, som låg kvar ända in i april. Då var medeltemperaturen för månaden -1°, en väsentlig skillnad alltså. I diagrammet nedan visar jag min-och maxtemperaturen dag för dag under månaden, och där ser vi att det varierat en hel del mellan mildare och lite kyligare dagar, men som sagt, totalt sett en månad med tyngdpunkt på vår iallafall.

I diagrammet nedan visar jag min-och maxtemperaturen dag för dag under månaden, och där ser vi att det varierat en hel del mellan mildare och lite kyligare dagar, men som sagt, totalt sett en månad med tyngdpunkt på vår iallafall.

I diagrammet nedan visar jag dygnens medeltemperatur under månaden.

Vind har vi haft en hel del, tidvis friska med hårda vindbyar, och det har gjort att trots att vi haft ett antal plusgrader när man tittat på termometern, så har det upplevts väldigt kallt i vinden när man varit ute i den. Återigen konstaterar jag att månaden präglats av vindar från riktning där väster är inblandat, och det syns i diagrammet nedan, där antal dagar med respektive riktning visas.

Nederbörd har vi fått 45 mm under månaden, i början av månaden så kom det i form av snö (5: mars blev det vitt på backen), sedan har resten kommit i form av regn, fördelat på 14 dagar, resten av dagarna ingen mätbar nederbörd. Mätbart snötäcke har vi bara haft i två dygn under månaden, och det mesta var den 5:mars med 6 cm djup. Det mesta töade bort dagen efter sedan. Nederbördsmängden och fördelningen över månadens dagar visar jag i diagrammet nedan.

Så kommer sammanfattningen i siffror från min väderstation, WS-2308, som jobbr med två program, Heavy Wheather för loggningen, och Cumulus som också loggar, och omvandlar med hjälp av mig till överskådliga fakta på min vädersida på webben.

Summary for mars 2019

Temperature (°C):
Mean (min+max) 4,1
Mean Minimum -0,2
Mean Maximum 7,7
Minimum -5,4 day 12
Maximum 14,2 day 28
Highest Minimum 6,3 day 29
Lowest Maximum 1,8 day 11
Air frosts 14

Rainfall (mm):
Total for month 45
Wettest day 8,8 day 17
High rain rate 12,0 day 17
Rain days 14
Dry days 17

Wind (m/s):
Highest Gust 15,3 day 29
Average Speed 2,2

Pressure (hPa):
Maximum 987,9 day 22
Minimum 925,3 day 04

Som vanligt så lägger jag in lite foton här nedan som jag tagit under mars månad:

1 mars vid Övrasjön.

5 mars på Morebovägen
9 mars, Vecklevad, bra fart på Nötån.
9 mars, Tibast.
10 mars, vårbäck i Drageryd.
10 mars, björkdunge, Karlsborg, Mörlunda.
10 mars, Emån vid Ryningsnäs.
14 mars, Svindla Kvarn
16 mars, Kristianopel, Blekinge.
17 mars, rådjur.
19 mars, mina första fotade blåsippor för i år.
23mars, molnfri himmel..
23 mars, snödroppar.
27 mars, Gamlehult.
27 mars, Klobosjön vid solnedgången.
28 mars, Emån svämmar över vid Trånshult.
31 mars, solnedgång vid Övrasjöbadet.


Intressant fortsättning följer i vädervärlden framöver.