November 2019.

Att sammanfatta hur man upplevt november 2019 är ganska enkelt…mulet, disigt, dimmigt, tidvis nederbörd och extremt solfattigt. Det har varit några få undantag med solglimtar trots allt också. Jag har lagt till en ny sökväg också i menyn på min sida, ”Väderdagbok Arkiv”. Där finns alla mina inlägg arkiverade i år månader och dagar, bara att klicka sig fram för den som är intresserad.

Jag ska som vanligt i min månadssammanfattning förmedla lite siffror och diagram från min väderstation här i Fågelfors då.

Det har varit i huvudsak mild månad med några inbrytningar av lite kallare luft tidvis. Enklast ses detta i mina temperaturdiagram nedan. Vi har haft 6 frostnätter, och 1 isdygn. Isdygnet blev på Anders-dagen, så alltså så ska julen slaska när Anders braskar enligt Bondepraktikan.Osäkerheten är väl stor i dessa gamla väderspådomar, men kan nämna att 2017 och 2018 har det stämt här i Fågelfors ser jag när jag blickar tillbaka. Medeltemperaturen för månaden blev +4,2°, alltså jämförelsevis mild novembermånad trots en kall avslutning.

Som vi ser i diagrammet är det fortfarande definitionen höst som gäller för oss

Nederbörd har vi glädjande nog fått 78 mm i november. Det har kommit mestadels som regn, men även i form av snö. Mätbart snödjup har vi bara haft de sista två dagarna i månaden. I och med denna ganska nederbördsrika månad, är vi uppe i 521 mm i årsnederbörd så här långt in på året. Detta kan jämföras med 2018 års totalnederbörd på 488 mm. Nederbörden har kommit under 22 dygn, alltså bara 8 dygn med uppehåll. För den intresserade finns alla siffror på både medeltemperaturer och nederbörd i statistiken på min vädersida, eller klicka på länken här efter: https://jensgustafsson.se/?page_id=11115

Nederbörden fördela över 22 dygn.

Vinden har gjort en trendbrytning denna månad. Från att de senaste månaderna i huvudsak kommit övervägande från västlig riktning, har den kommit från mestadels en riktning där ostlig varit dominerande, visar det i diagrammet nedan. Jag tror att detta kan ha varit en bidragande orsak till allt dis och dimma som vi fått dragits med under månaden.

Så kommer sammanfattningen i siffror från min väderstation, WS-2308, som jobbar med två program, Heavy Wheather för loggningen, och Cumulus som också loggar, och omvandlar med hjälp av mig till överskådliga fakta på min vädersida på webben.

Här kommer några foton som jag tagit under mina natur- och väderiaktagelser under månaden.

6 november, svanunge i en vassrugge, Nötån.
11 november,Nötån vid Blankaströms kraftstation.
14 november, vid Långemåla kyrka.
17 november, på väg söderut.
19 november, Salemvägen, Lilla Klobo.
20 november, Bruksdammen.
25 november.
29 november, vid Morebo.
29 november.
30 november, innan soluppgången.