Juli 2020.

Då har årets julimånad passerat, och jag ska sammanfatta lite om vad jag registrerat på min privata väderstation, och presentera det i diagram med jämförelser mot tidigare år. I media hör vi ofta om när det varit ”onormalt” varmt, och det förstoras upp väldeliga, och dramatiseras. Den här månaden har ju faktiskt utmålats i media som ”onormalt” kall sommarmånad, och att vi får gå 50 år bakåt i tiden för att hitta något jämförbart. Min personliga uppfattning av denna andra av tre sommarmånaderna år 2020 är att vi haft en lite svalare (inte kall) julimånad än vi haft de senaste åren. Regn har vi fått också en del, och om man då ser vad temperatur och regn åstadkommit, så har vi massor med blåbär i skogarna, och även kantareller som har skjutit fart ordentligt. Det jag vill säga med detta, och som jag framhållit i mina tidigare inlägg är att: vi har ett väder som ändrar sig hela tiden mellan värme och kyla (svalt), regnigt och torrt, det gäller att förhålla sig till detta.

Jag gör min redovisning nedan i tre delar som vanligt, temperatur, nederbörd och vind, sedan kan var och en som är intresserad se och bilda sig uppfattning om vårt väder här i Fågelfors med omnejd, för Sverige är ju ett avlångt land med variationer i temperatur och nederbörd.

Diagrammet ovan visar min-och maxtemperaturen genom månaden. En sval inledning, med varmare väder i mitten på månaden, för att återigen gå in i en lite svalare period i slutet på månaden. Medeltemperaturen för månaden blev +16,9°, vilket är cirka 1° lägre jämfört med 2019. 50 år bakåt i tiden behöver jag inte gå för att hitta något jämförbart, räcker att gå till 2012. Jag visar medeltemperaturen för juli genom åren nedan, så är det lätt att jämföra. Anmärkningsvärt är att vi bara haft 4 dagar med högsommarvärme (maxtemp. över +25°). 2019 hade vi 12 dagar, och extremåret 2018 hade vi hela 27 dagar med högsommarvärme. Vi har haft 26 dagar med maxtemperatur över 20°, och således 5 dagar med en maxtemperatur under +20°. Då kommer ett par diagram nedan här, som visar medeltemperaturen i juli under olika referensperioder. Jag redovisar som ni ser i absoluta värden i mina diagram, inte några avvikelsediagram, vilka jag personligen tycker är svårtolkade.

Regn har vi fått 67 mm i denna månad. Siffran ligger ganska nära den genomsnittliga regnmängden för juli genom åren. Regnet har fördelats över 17 dygn med mätbart värde, men det har varit ett par dagar med bara några lätta skurar som inte varit mätbara. Åskdagar har vi haft vid 5 tillfällen, och det närmaste åskvädret var den 28:e på eftermiddagen, de andra har varit på längre avstånd. Nedan några diagram som visar månadens regn, och även regn under juli i olika referensperioder.

Vind har vi haft en hel del också denna månad, precis som under tidigare månader. Det tenderar till att vara mera blåst än vad vi är vana vid här i trakterna iallafall tycker jag. Jag visar i diagrammet nedan hur fördelningen varit på vindriktningen under månaden, och där ser vi att den västliga sidan haft övertaget denna gång.

Så kommer sammanfattningen i siffror från min väderstation, WS-2308, som jobbar med två program, Heavy Wheather för loggningen, och Cumulus som också loggar, och omvandlar med hjälp av mig till överskådliga fakta på min vädersida på webben.

Summary for juli 2020

Temperature (°C):
Mean (min+max) 16,9
Mean Minimum 11,2
Mean Maximum 22,4
Minimum 7,2 day 09
Maximum 29,0 day 19
Highest Minimum 15,1 day 16
Lowest Maximum 17,4 day 24
Air frosts 0

Rainfall (mm):
Total for month 67,0
Rain days 17
Dry days 15

Wind (m/s):
Highest Gust 14 day 06

Pressure (hPa):
Maximum 1027,2 day 18
Minimum 1001,9 day 01

Som avslutning på denna månadssammanfattning lägger jag in ett par diagram över hur det ser ut med årets medeltemperatur och nederbörd såhär långt, alltså januari t.o.m juli under åren 2011-2020. Det kan vara intressant att se tendensen. För den som är intresserad av vädret här i våra trakter är det bara att kolla in på mina dagliga inlägg i väderbloggen på min startsida på vädersidan www.jensgustafsson.se Där uppdaterar jag hela tiden läget och lägger vanligtvis in lite av mina foton med natur-och väderanknytning.