Här kommer en sammanfattning av juli 2023. Väderdata för årets julimånad är hämtade från min privata väderstation här i Fågelfors. Statistiken som jag använder och jämför mot, är hämtad från SMHI:s närmaste mätstationer Blankaström, och Drageryd för åren 1931-2012. Från 2013 och framåt är det min egna, privata väderstation som levererar siffrorna. Nuvarande ”normalperiod” som används att jämföra juli 2023 mot, är åren 1991-2020. Där jag använder ordet ”normalt” i texterna här, menas alltså då medeltalen för referensperioden 1991-2020.
Temperaturmässigt blev inte julimånaden som det befarades, eller som en del förväntade sig kanske. Månadsmedeltemperaturen blev +17,4 grader, och det är 0,2 grader lägre än normalt. Jag gör också en jämförelse mot 2018, som vi hade rekordvarmt i juli, då blev medeltemperaturen +21,9 grader, alltså en väsentlig skillnad mot i år. 8 dagar har vi haft med högsommarvärme, alltså maxtemperatur över +25 grader. Jag lägger in ett diagram nedan med antal högsommarvarma dagar vi haft respektive år under perioden 2013-2023.
Som vanligt, så lägger jag in några temperaturdiagram här nedanför, som visar medeltemperaturen i juli under några olika referensperioder.
Nedan ser vi en sammanfattning av lite data från loggen på min väderstation under juli 2023.
Temperatur (°C):
Medel (min+max): 17,4
Medelminimum: 11,7
Medelmaximum: 22,9
Minimum: +7,2 den 22 juli
Maximum: +28,4 den 9 juli
Högsta minimum: +15,9 den 16 juli
Lägsta maximum: +18,6 den 4 juli
Regn har vi fått 55 mm totalt. Det är 74% av den normala nederbörden i juli. Regnet har fördelat sig på 17 dagar över de 31 dagarna i juli. Vid 3 tillfällen har åska varit inblandad i regnet, dock inget åskväder som dragit över Fågelfors. Jag lägger in diagram över regnmängder för juli i några diagram nedan, så går det lätt att följa hur juli sett ut historiskt. Året som sticker ut, är 2003, då vi hade rekordmycket regn i juli.
Fördelningen över vindriktningarna i månaden ser vi i stapeldiagrammet här ovanför. Som vi ser, har de sydvästliga vindarna dominerat. Noterbart är också att vinden varit kännbar denna månad, många blåsiga dagar. Medeltalet i maxvinden i månaden blev 7,5 m/s.
Sammanfattningsvis, så blev juli då aningen svalare än normalt, och regnmässigt inte helt katastrofalt underskott heller. Det är många önskningar hur vädret ska vara i semestertider, och de flesta verkar väl vilja ha sol och värme. Media gillar ju att måla upp scenarier hur vädret ska bli, och det skrevs om värme och torka likt 2018. Nu blandar de gärna äpplen och päron i sina rubriker, och katastrofiserande utmålningar ibland. En del gånger skriver de att sommaren kan bli som 2018. Media hämtar sina uppgifter från olika källor, (väderinstitut m.m.) och sedan styrs och ställs det lite med hur man tolkar infon de får (mitt personliga intryck). Sommaren består av tre månader, juni, juli och augusti. I år fick vi en varm junimånad, med ett temperaturöverskott mot det normala. Julimånaden gav ett temperaturunderskott, och först efter att augusti har passerat, kan vi ha siffror på hur sommaren 2023 blev. Augusti kan bli varm, och den kan bli sval, det återstår att se. Om nu media menade enbart julimånaden skulle bli lika varm som 2018 års julimånad, så blev det inte ens tavelträff på den prognosen. Vi får försöka hålla lite balans i det här med prognoser och verklighet, och verkligheten blev att julimånaden blev ganska normal, både med värme och regn och det känns skönt tycker jag.