Årets februarimånad har varit mild, nederbördsrik, snöfattig och blåsig. Vinter rent meteorologiskt fick vi inte denna kalendariska vinter, som omfattar december 2019, januari och februari 2020. 15 februari kom alltså då den meteorologiska våren till Fågelfors. En mycket mild månad som sagt, medeltemperaturen blev +3,1°C. Vi har haft 12 frostdygn under månaden, (mintemperaur under 0°C). Inte ett enda isdygn (maxtemp under 0°C) har det varit, vilket får anses ovanligt för februari. I diagrammet nedan ser vi hur temperaturen varit i februari detta år, kurvor för min-max och medeltemperaturen dagligen.
Vi läser och hör ju dagligen om detta med den här milda vintern, och den milda februari vi just avslutat. Visst har vi haft en mild vinter, och en mild februarimånad, men för att friska upp minnet, så har jag gått bakåt i min statistik, som omfattar åren 1961-2020. I media hör man ju ofta ordet ”normalt” och över eller under ”normalt” i vädersammanhang i dessa tider, där man blandar väder, klimat och miljö hej svejs. Jag använder inte ordet ”normalt” i min väderblogg, utan anger referensperioden jag jämför med. För att då se på februarimånaden genom referensperioden 1961-2020, så gick jag igenom dessa år, och gjorde ett diagram över år med en medeltemperatur över +2,0°C. Det har ju faktiskt förekommit vid sju tillfällen genom åren innan detta år, sådant som lätt glöms, eller förträngs kanske, vad vet jag. Se nedan, årtal och inne i stapeln står medeltemperaturen.
Nedan då två diagram som visar medeltemperaturen i februari under åren 1961-2020, varje år separat. Där ser vi ju att det finns riktigt kalla februarimånader också under referensperioderna.
Diagrammet nedan visar medeltemperaturen för februari, uppdelat i fyra referensperioder under åren 1961-2020. Viktigt att alltid ange vad man jämför med i statistik tycker jag.
Nederbörd har vi fått ordentligt med denna månad. Vi har fått 86 mm totalt, vilket är 150 % mera än vad vi i medeltal brukat få under referensperioden 1961-2019. Det mesta av nederbörden har kommit som regn. I slutet av månaden kom det lite snö, som resulterade i ett mätbart snötäcke, 5 cm som max. 4 dygn har marken varit täckt av snö, ovanligt för februari. I diagrammet nedan visar jag nederbörden i medel för februari månad genom åren 1961-2019 och aktuell för i år.
Nederbörden har fallit under 18 dygn, fördelat enligt diagrammet nedan.
Två diagram nedan som visar nederbörd i februari under åren 1961-2020.
Vind har vi haft mycket av i februari. Vi har haft 15 dagar med en medelvind över 10 m/s, och vissa dagar ha det varit mycket kraftiga vindbyar. Vinden har mestadels kommit från den västliga sidan, en av orsak/anledning till det milda vädret vi haft. Diagrammet nedan visar antal dagar med respektive vindriktning.
Så kommer sammanfattningen i siffror från min väderstation, WS-2308, som jobbar med två program, Heavy Wheather för loggningen, och Cumulus som också loggar, och omvandlar med hjälp av mig till överskådliga fakta på min vädersida på webben.
Sammanfattning för februari 2020
Temperatur (° C):
Medel (min + max) 3,1
Genomsnittlig minimum 0,7
Genomsnittslig maximum 5,8
Minimum -4,1 dag 14
Maximum 9,8 dag 16
Högsta minimum 5,6 dag 16
Lägsta maximum 0,4 dag 27
Frostdygn 14
Nederbörd (mm):
Totalt för månad 86
Nederbördsdagar 20
Torra dagar 9
Vind (m / s):
Highest Gust 19 dag 10
Lufttryck (hPa):
Max 1015,5 dag 07
Minimum 973,8 dag 10
Där var min sammanfattning av februari 2020 med siffror ur loggen från min privata väderstation. En februarimånad som sticker ut lite udda kanske. Jag poängterar än en gång, statistik är bra om den används rätt, och man ska vara noga att ange vad man refererar till i sina kurvor och siffror, att bara använda normalt eller inte normalt blir väldigt flummigt, som jag ser det. Denna gång lägger jag inga bilder här som jag brukar, men för den som är intresserad så finns bilder och dagssammanfattning i min väderblogg/väderdagbok, som jag startade 2013, och den innehåller nu nästan 2600 dagars väder. Du söker lätt i arkivet som finns på min startsida www.jensgustafsson.se