Här kommer en sammanfattning av juni 2023. Väderdata för årets junimånad är hämtade från min privata väderstation här i Fågelfors. Statistiken som jag använder och jämför mot, är hämtad från SMHI:s närmaste mätstationer Blankaström, och Drageryd för åren 1931-2012. Från 2013 och framåt är det min egna, privata väderstation som levererar siffrorna. Nuvarande ”normalperiod” som används att jämföra juni 2023 mot, är åren 1991-2020. Där jag använder ordet ”normalt” i texterna här, menas alltså då medeltalen för referensperioden 1991-2020.
Juni i år kommer vi nog att minnas som varm, och torr. Regnet som vi gång på gång gavs hopp om att få i prognoserna, kom sällan eller aldrig kan man väl säga. Jag flikar in en personlig synpunkt här, om dessa prognoser i appar, och övriga vädersidor som t.ex. SMHI i Sverige, YR.no i Norge och DMI.dk i Danmark. Jag anser att dessa upp till 10-dygnsprognoser, inte fyller någon funktion. Alldeles för svajigt, och siffrorna, då i synnerhet nederbörd eller inte, ändras på någon timme. Jag förstår att det inte är enkelt att förutse allt i detta komplexa, som vädret är, men något som inte fungerar, brukar man ju åtgärda/förändra på något vis. Lite nytänkande här, borde komma in. Det var lite om detta, nu släpper vi det, och återgår till juni 2023, och jag börjar med lite om temperaturen i nästa stycke.
Som sagt, en varm månad har vi haft, dock ingen rekordmånad. Medeltemperaturen blev +17,8 grader, och det är 2,4 grader högre än normalt. Som vi ser i diagrammet ovan, så hade vi ganska kyliga nätter ända fram till mitten av månaden, och det höll nere medeltemperaturen där. Vi har inte haft minusgrader på termometern någon natt, däremot har vi haft markfrost 4 nätter. Vi har haft hela 17 dagar med högsommarvarmt, d.v.s. maxtemperatur över +25 grader. Jag sneglar på hur det såg ut 2018, som det pratas om att denna sommar kan bli likadan. Då hade vi 13 dagar med högsommarvärme, och en månadsmedeltemperatur på +18,3 grader. De varmaste junimånaderna vi haft, var 2019 och 2021, då vi hade +19,3 grader i månadsmedeltemperatur, bägge åren. Nedanför här lägger jag in några diagram, med några olika referensperioder, så går det lätt att jämföra årets junimånads medeltemperatur med historiska junimånader.
Nedan ser vi en sammanfattning av lite data från loggen på min väderstation under juni 2023.
Temperatur (°C):
Medel (min+max): 17,8
Medelminimum: 10,6
Medelmaximum: 24,9
Minimum: 1,8 den 2 juni
Maximum: 29,8 den 25 juni
Högsta minimum: 17,1 den 22 juni
Lägsta maximum: 16,3 den 2 juni
Frostdygn: 0 ( mintemp. under 0°)
Markfrost: 4 dygn (mintemp. över 0°, men frost på marken)
Juni blev tredje månaden på raken med nederbördsunderskott i år. Knastertorrt överallt, och det gick ända fram till den 18:e, då vi fick 5 mm regn. Detta var i samband med åska på avstånd. Sista veckan fick vi lite mera regn, och även åska den 26:e, så till slut blev det totalt 28 mm. under månaden. 28 mm är 54% mindre än normalt. Även här tittar jag tillbaka på 2018. Där hade vi exakt samma regnmängd i juni. Precis som jag gjorde med temperaturdiagrammen tidigare, så lägger jag in diagram nedan med medelnederbörden för juni i några olika referensperioder, så går det att jämföra årets junimånad mot dem.
Fördelningen över vindriktningarna i månaden ser vi i stapeldiagrammet här ovanför. Medeltalet i maxvinden i månaden blev 5,8 m/s.
Som avslutning på juni månads sammanfattning, så funderar jag, hur ligger vi till med nederbörd och medeltemperaturen egentligen detta år, jämfört mot normalperioden? Ja totalt sett efter att halva året har gått (6 månader), så ligger vi faktiskt bara 6% efter med nederbörd, jämfört med den genomsnittliga nederbördsmängden i referensperioden. Det kan tyckas konstigt, men så är det. Går man in i statistiken och bryter ner, så ser man hur det varierar upp och ner år från år naturligtvis.
När jag tittar på medeltemperaturen efter att 6 månader gått, så ser jag att vi i år ligger 1,3 grader högre, jämfört med hur genomsnittet var för samma period i normalperioden, 1991-2020. Även här varierar det upp och ner år från år ser jag när jag tittar i statistiken. 2018 t.ex. hade vi 0,4 grader lägre medeltemperatur under samma period, jämfört med i år.
Hur det blir resten av sommaren, och året blir vädermässigt, återstår att se. Vi är inne i andra sommarmånaden av tre, fortsätt att njut av vår svenska sommar.
Så bra sammanfattning, intressant och bra illustrationer med grafik och dina bilder.
Tack Kim!