December 2010, en mycket kall månad.

För någon vecka sedan började det flaggas för att rejäl vinterkyla var på väg ner över oss här i Sverige. Media var snabba att haka på, och började skriva om att vi kunde få temperaturer liknande de som vi hade i december 2010. Jag blev nyfiken på hur temperaturen var här i Fågelforstrakten det året. Jag gjorde en djupdykning i statistiken, och använder här temperatursiffror loggade på SMHI:s dåvarande mätstation i Drageryd, som ligger ca 4 km fågelvägen från mig. Jag läser också på SMHI:s sida att december 2010 var den kallaste på över 100 år. Medeltemperaturen för december i Drageryd blev -7,7 grader. Referensperioden som användes då, var 1961-1990, och 2010 års december var 6,4 grader kallare jämfört mot den. Jag har gjort ett stapeldiagram över min-och maxtemperaturen i december 2010, och visar det nedan:

Temperaturdata hämtade från SMHI:s mätstation i Drageryd (ej aktiv idag)

Där ser vi att det var bara 2 dagar, som maxtemperaturen orkade marginellt över 0 grader. Rejält kalla nätter ser vi också att det var.

2010 är ju inte så långt tillbaka i tiden, men man glömmer lätt hur det var. Förra årets decembermånad minns vi nog som kall, och med höga elpriser ( årets ser ut att bli värre). Jag gjorde ett stapeldiagram på 2021 års min-och maxtemperaturer också, så kan vi jämföra lite.

Temperaturdata hämtade från min privata väderstation.

Medeltemperaturen för december 2021 blev -2,7 grader, så det var ganska långt ifrån 2010 års decembermånad. Det jag minns, så upplevdes, (som jag skrev tidigare) december 2021 som totalt sett kall, men vi ser i diagrammet att både mitten och slutet på månaden bjöd på en hel del plusgrader dagtid.

Vi tar en titt på de 9 första dagarna i årets decembermånad också när vi är igång, visar det i ett stapeldiagram nedan:

Temperaturdata hämtade från min privata väderstation

Vi har 2/3-delar kvar av december i år, och vi får väl hoppas att inte temperaturen kryper ner till 2010 års siffror, för då är vi nog många som är illa ute på olika sätt.