Vi har halva januarimånaden bakom oss nu. Vi har fått mycket nederbörd i inledningen på månaden. När jag gjorde sammanfattningen på dagens väder söndagen 15 januari, så hade vi så långt fått 80 mm nederbörd. Det är 135% mera än ”normalt”(ref.period 1991-2020) för hela januarimånaden, så det kan kanske bli ett rekord innan månaden är slut? Jag har tittat igenom åren 1931-2023, för att se hur det varit med nederbörden i den tidsperioden. Jag bestämde mig för att se vilka år vi fått mera än 60 mm nederbörd totalt i januari månad, och visar årtal och antal mm i stapeldiagrammet nedan.
När jag ändå var inne på att kolla nederbörden, så tittade jag på januarimånader som varit nederbördsfattiga under samma tidsperiod. Där valde jag att plocka ut åren med mindre än 20 mm total nederbörd i januari. Visar åren och antal mm i stapeldiagrammet nedan:
Vi tar en titt på temperaturen i januari också. T.o.m. 15 januari, så ligger dygnsmedeltemperaturen på +2,7°C. Det är 4° högre jämfört med ref.perioden 1991-2020, och det avser hela månaden. 4 grader låter mycket, och det är det ju, men vi har halva månaden kvar, så det kan ändra sig snabbt. För att se hur vanligt det varit med januarimånader, med en medeltemperatur över 0°C, så gjorde jag en översikt på det i ett stapeldiagram nedan. Årtal och antal grader för månadsmedeltemperaturen visas där.
Det har också varit kalla januarimånader. Här satte jag gränsen vid år då medeltemperaturen varit under -5°C, och visar det i stapeldiagrammet nedan.
Vi får se hur resten av månaden utvecklas vädermässigt, och jag sammanfattar den så småningom när vi går in i februari.